13 kalória: az anorexia

Beküldte editor 2013. május 13-án 10:00-kor.

13 kalóriát – vagyis nagyjából 4 darab szőlőszemnek megfelelő ételt – fogyasztott naponta a 23 éves glasgow-i lány, Lydia Davis, aki majdnem belehalt az anorexiába. Lydia egy betegségét követően határozta el, hogy egészséges étkezésbe kezd. Sajnos a lány túlzásba esett, és megszállottá vált. Így az egészséges táplálkozásból az lett, hogy már szinte semmit nem evett.

Mivel a lány a családjától távol járt egyetemre, a szülei nem tudtak a problémáról. A barátai azonban észrevették, hogy gond van, hiszen egy nyaraláson naponta csak egy diétás kólát ivott a fiatal lány. Ők azonban nem tudták, hogyan hozzák fel a témát. Lydia állapota ezért egyre csak romlott. „Emlékszem, hogy feküdtem az ágyamon, és azt gondoltam, hogy ha most elalszom, nagy eséllyel meghalok. Tudtam, hogy belehalhatok, mégsem akartam enni” – mondta a lány.

Az anorexia mellé egy idő után alkoholproblémák is társultak. Előfordult, hogy egy nap megivott két liter bort, de más folyadékot, vagy ételt nem fogyasztott. A lány barátai végül felvették a kapcsolatot a szülőkkel, akik rögtön több orvoshoz is elvitték Lydiát. Meglepő módon csak a hatodik orvos jött rá, hogy anorexiáról van szó.

Azóta négy év telt el, és Lydia csodával határos módon a gyógyulás útjára lépett. Ma már normális a súlya, 38-as méretet hord. Sajnos csontjai és ízületei azonban tartós károsodást szenvedtek. Lydia manapság egy blogot ír, és a könyve is készül már.„Azzal, hogy megosztom a történetemet, remélem, hogy segíthetek másokon. Az embereknek a zörgő csontok helyett azt kellene észrevenniük, hogy mi van az anorexiások szomorú tekintete mögött” – mondta a betegséget leküzdő lány.

Hozzászólások