CIVIL ÖSSZEFOGÁS

Beküldte Talentum Alapítvány 2020. április 02-án 17:14-kor.

Három civil szervezet félmillió forintot ajánlott fel a nyíregyházi kórháznak

Példamutató összefogás segíti a járvány elleni védekezést

Nyíregyháza, 2020. április 2. – Összefogott három nyíregyházi civil szervezet, hogy 500.000 forinttal támogathassa a Jósa András Oktatókórházat a koronavírus járvány elleni védekezésben. A Denevér Barlangkutató és Szabadidősport Egyesület, a Rejtett Kincsek Down Egyesület, valamint a Talentum Európai Fejlődésért Közhasznú Alapítvány rendhagyó módon, saját pályázati forrásukat ajánlotta fel a közösségi cél érdekében.

A MOL Alapítvány Helyi Érték Programjának nyíregyházi döntőjében az idén a Denevér Barlangkutató és Szabadidősport Egyesület, a gyermekek korai fejlesztésével foglalkozó Rejtett Kincsek Down Egyesület, valamint a szenvedélybetegeket segítő Talentum Európai Fejlődésért Közhasznú Alapítvány versengett egymással. A tét félmillió forint volt, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan a közönségszavazás nyertese kapott volna egy társadalmilag fontos ügyet segítő program megvalósítására.
Az élet azonban felülírta a szokásokat. A járvány elleni védekezés egységbe kovácsolta a három civil szervezetet, akik együtt arra kérték a MOL Alapítványt, hogy a közönségszavazás eredményétől függetlenül hadd ajánlják fel a pályázati nyereményt a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház támogatására.

„A koronavírus miatt kialakult helyzet megváltoztatta az eddigi terveinket. Azért kezdeményeztük a pályázaton elnyerhető összeg jótékony célú felajánlását, hogy példát mutassunk az egyének és más szervezetek felé, és kifejezzük, hogy mindannyiunk közös ügye a járvány megfékezése, valamint az egészségügyben dolgozók támogatása” – mondta Nagyné Matolcsi Judit, a Denevér Barlangkutató és Szabadidősport Egyesület vezetője.

Kisari Károly, a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke hozzátette: „Több mint húsz éve sérült vagy eltérő fejlődésű gyermekek fejlesztésével és érdekeik képviseletével foglalkozunk, hogy ők is aktív, teljes életet élhessenek a társadalom teljes jogú tagjaiként. Ezt a munkát főként pályázatok és a közösség támogatása teszi lehetővé, ezért pontosan tudjuk, mennyire fontos az összefogás. Felajánlásunkkal azt üzenjük: tiszteljük az egészségügyben dolgozókat, és hálásak vagyunk a munkájukért!”

„Jelenleg kulcsfontosságú, hogy zavartalanul működjön az egészségügy, preventív kampánnyal lassítsák a vírus terjedését, továbbá a vírus okozta betegségben szenvedőket mielőbb gyógyuláshoz segítsék. Reméljük, hogy az adományozott összeggel mi is hozzájárulhatunk azon eszközök beszerzéséhez, amelyek megkönnyítik a Jósa András Oktatókórház dolgozóinak munkáját és védelmet nyújtanak számukra” – fogalmazta meg Pásztor Enikő, A Talentum Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A MOL Alapítvány örömmel fogadta a nyíregyházi civilek rendhagyó kezdeményezését. „A három szervezet összefogása példamutató, és bár számunkra teljesen szokatlan volt a kérés, a kuratóriummal történt egyeztetést követően hozzájárultunk a felajánlás továbbításához. A járvány miatt kialakult helyzet mindenkitől új megközelítést és módszereket igényel, de látnunk kell, hogy csak az összefogással tudunk előrejutni” –mondta Gáborné Haáz Andrea, a MOL Alapítvány ügyvezetője.

XXX

Sajtókapcsolat:

Földváry Mónika I Mantra Communication I monika.foldvary@mantracomm.hu I

Denevér Barlangkutató és Szabadidősport Egyesület I www.facebook.com/denevercsoport/
A Denevér Barlangkutató és Szabadidősport Egyesület fő küldetése, hogy családok számára biztosítson sportolási, kikapcsolódási lehetőséget, a természetben űzhető sportok és tevékenységek megismertetésével és megszerettetésével. Kicsi, családias közösség összefogása áll munkánk hátterében, lelkes csapatunkban minden korosztály képviselteti magát. Fő sportágunk a tájékozódási futás, emellett egy kerekesszékesek által is űzhető tájékozódási sport, a trail-O megismertetését tűztük ki célunkként. A MOL Alapítvány pályázatára a Manó Motoros Találkozó projektünkkel neveztünk, melynek fő prioritása az egészséges életmód, a sportolás és mozgás fontosságának népszerűsítése már kisgyermek kortól kezdve. Sport és kulturális programok mellett a projekt lehetőséget ad helyi civil szervezetek számára bemutatkozására, az adományozás fontosságának népszerűsítésére, az összefogás erejének megmutatására.

Rejtett Kincsek Down Egyesület I www.rejtettkincsek.hu I http://www.csodavarak.hu
A Rejtett Kincsek Down Egyesület 1998-ban jött létre, hogy Down-szindrómával élő gyermekek korai fejlesztését biztosítsa az északkelet-magyarországi régióban. Működésünk két évtizede alatt a családok igényeinek változását követve egyesületünk tevékenységi köre jelentősen kibővült. Egy általunk kidolgozott, innovatív szakmai modell alapján 2011-ben megnyitottuk a Csodavár Inkluzív Fejlesztő Központot és Játszóházat Nyíregyházán.
A Csodavárban speciális nevelési igényű, autizmussal, Down-szindrómával, valamint fogyatékkal élő gyermekek gyógypedagógiai fejlesztésével foglalkozunk, illetve átlagos fejlődésmenetű gyermekek képességeinek kibontakoztatását segítjük. Fejlesztéseink, foglalkozásaink során minden gyermek játszva fejlődik és tanul, játszóházunkban pedig együtt élik meg a gyermekkor örömét, miközben érzelmi intelligenciájuk és szociális készségeik is fejlődnek. Kiemelt figyelmet fordítunk a családok támogatására, segítjük a szakmai szereplők közötti tudásmegosztást, rendszeresen szervezünk érzékenyítő foglalkozásokat és más szemléletformáló akciókat.
Inkluzív társadalmat építünk, amely nemcsak befogadja a fogyatékkal élőket, hanem elfogadja másságukat, és ugyanolyan esélyeket biztosít számukra, mint többségi társaiknak.

Talentum Európai Fejlődésért Közhasznú Alapítvány I www.talentumalapitvany.hu
Szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat segíti 2005 óta a Talentum Európai Fejlődésért Közhasznú Alapítvány egészségügyi, mentálhigiénés, szociális dolgozók, valamint addiktológus közreműködésével. Az alapítvány Nyíregyházán, Nyírpazonyban és Kemecsén kétféle ellátást biztosít. A Talentum Alacsonyküszöbű Ellátás célja a szenvedélybetegek, az addiktológiai problémával küzdők és közvetlen környezetük elérése, fogadása, aktuális problémájuk kezelése, a lehetséges járulékos ártalmak csökkentése, a változás elindítása és segítése, az életvitelbeli változás ösztönzése. A Talentum Közösségi Ellátás programjai pedig a szenvedélybetegség okozta mentális, társkapcsolati, közösségi, szociális nehézségek kezelésére, az érintettek életminőségének javítására, az egészség megtartására, az egészségi állapot romlásának megakadályozására, szermentes életvitel kialakítására irányulnak.

Hozzászólások