„IRÁNYTŰ” Nyári Ifjúsági Tábor

Beküldte editor 2015. augusztus 18-án 11:59-kor.

A Talentum Európai Fejlődésért Kiemelkedően Közhasznú Alapítvány 2015. július 24 – 26.  között szervezte meg  „IRÁNYTŰ” elnevezésű táborát, amely valóban iránytűként szolgált 15 lakásotthonban élő és hátrányos szociális körülményekkel rendelkező 14 és 19 éves kor közötti fiatal számára.

Az alapítványunk fő célja a szenvedélybetegségek kialakulásának megelőzése, ezért a táborban is ezt tartottuk a legfontosabb feladatunknak. A különböző önismereti, kommunikációs, problémamegoldó és feszültségoldó csoportfoglalkozások mellett,  a fiatalok három napon keresztül ismerkedhettek meg a különböző egészséges szabadidő eltöltési lehetőségekkel (Zumba, Insanity, Mediball, Wing-Tsun Kung- Fu), továbbá részt vettek szexuális felvilágosításban, drogprevencióban, egészséges életmód tanácsadásban és megtanulták a helyes  újraélesztés módszerét is. A számos közös program mellett nagy hangsúly helyeződött a négyszemközti beszélgetésekre, ahol a fiatalok őszintén megnyílhattak a segítő foglalkozású szakemberek előtt.

Mindezt nem volt könnyű elérni, mivel rendkívül erős falakba ütköztünk a részükről. De a kezdeti ellenállásukat megtörte az, hogy a fiatalok érezték, hogy a szervezők nemcsak ott voltak, hanem jelen voltak, együtt voltak velük. A feltétel nélküli elfogadás, az empatikus hozzáállás, a hitelesség és az, hogy nem ítélkeztünk felettük, őket is nyitottabbá, őszintébbé tette. A fiatalok a három nap folyamán felszabadultak, megnyíltak és bepillantást engedtek a valódi személyiségükbe. Mindez számunkra és mindenki számára iránytűként kell, hogy szolgáljon, amely abba az irányba mutat, hogy a nehéz sorsú, számos krízist átélő, önmagukban és másokban bizonytalan fiatalok is szeretnék, ha szavaik megértő fülekre találnának.

Bodnár-Laczkó Edina

Hozzászólások