Koffeintolerancia

Beküldte editor 2015. október 21-én 10:46-kor.

A koffeintolerancia egy olyan kifejezés, amely alatt azt értjük, hogy koffein tartalmú italokra (kávé, tea, energiaitalok) hogyan reagál egy adott személy. A koffeintolerancia különbözik a koffeinérzékenységtől. A toleranciát az idők során szerezzük meg, míg a koffeinérzékenység egy genetikai hajlamra utal, amikor a szervezet nem tudja feldolgozni a koffeinmolekulákat.

Az első alkalommal koffeint használók, vagy azok, akik hosszabb idő óta koffein nélkül éltek rendelkeznek zéró toleranciával. Ekkor hat a koffein a legjobban:

• eufória érzet
  • extrém éberség
  • pozitív érzések
  • fokozott motiváció
  • fokozott energia

Azonos mennyiség fogyasztása már a következő nap nem okoz olyan erős hatás, mint az első használatkor, és a továbbiakban a tolerancia gyorsan nő (mivel az agy hamar elkezdi blokkolni a koffein molekulákat), így ugyan olyan hatás eléréséhez sokkal több koffeinre van szükség.

Egy idő után a szervezet sokkal nagyobb mértékben lesz fáradtabb, mint a rendszeres koffeinhasználat előtt, így a szer már nem “pörget”, hanem csak egy “normális” állapotra állítja be tudatunkat. Normálisnak a szerhasználat előtti általános állapotot értjük. Sokan a kezdeti eufória keresése miatt egyre több szert visznek be a szervezetbe, azonban ez mérgezéshez, vagy - extrém mennyiség esetén-  halálhoz is vezethet.

Az állapot 1-4 nap alatt visszaáll a normális értékre, ekkorra a magasabb vérnyomás, a szapora szívverés és az adrenalinszint is visszaállhat az eredeti értékekre, de fogyasztási időtartam és mennyiségtől függően ez akár 2 hét is lehet.

A szerhasználat teljes megszüntetéséhez vezető úton többen is azt javasolják, hogy fokozatosan csökkentsük adagunkat, akár csak heti 1-2 koffeines italt igyunk, mivel az elvonás egyik mellékhatása a kimerültség és az álmatlanság. A koffein letevése hasonlóan nehéz, mint az összes többi szer, kitartás, és elszántság kell a letételéhez!