Mindent a dohányzásról #3 – A dohányzás pozitív hatásai

Beküldte editor 2012. december 06-án 10:34-kor.

Szociológiai hatások

A dohányosok egy kisebbségi csoport részei, összetartanak a dohányosok inkább közösségi emberek, mint a nem dohányosok, tehát civilizáltabbak is azoknál. A dohányos rágyújt, mikor ideges, vagy mikor elégedett önmagával és/vagy környezetével. Nem terheli embertársait azzal, hogy rajtuk vezeti le a feszültségét, esetleg nyakon zúdítja őket túlcsorduló érzelmeivel. A dohányzó kifelé mutatott hangulati arculata kiszámíthatóbb, követhetőbb ember. A cigaretta szívásakor eufória tölti el a dohányzót, ezért agyában endorfin termelődik, ami boldogabbá, elégedettebbé teszi. Ez átsugárzik közvetlen környezetére is.
Az interperszonális kapcsolatai a különböző helyeken (trafikban, kijelölt dohányzó helyeken) megismert emberek miatt sokasodnak, erősödnek.

 Élettani, ökológiai hatások

A dohányosok nikotintartalmú füstöt lélegeznek be, ami szűkíti az ereket, vastagítja azok falát. Emellett – általános szokásként – alkohol és koffeintartalmú folyadékokat is fogyasztanak, melyek tágítják az ereket. A dohányzó ember szervezetét ért káros hatások tehát kiegyenlítik egymást, így közelítve az ideális állapothoz! A dohányos dohányt füstöl el. A dohány, mint kultúrnövény, ezért kerül egyre nagyobb termőterületen termesztésre, így gazdasági hatása is van. A dohányzásnak étvágycsökkentő hatásai is vannak.

 Életmód, kulturális hatások

A dohányzás egy szertartás. Megvan a rágyújtásnak a megfelelő módozata, eszközei. A pipakészítés egy kihalóban lévő szakma. A dohányreklámok – amíg nem tiltották – a modern kultúra részei voltak. Szellemes és ötletes filmjei és plakátjai sokunkat gyönyörködtettek. A cigaretta- és szivardobozok, a dohányzacskók, az öngyújtók és gyufás skatulyák egy része igényes és művészi kialakítású. Sok gyermeknek okoz évekig tartó örömöt, hogy hobbiból gyűjtik, csereberélik, csoportosítgatják ezeket.

A dohányzás fejleszti a gesztusnyelvet és annak használatára való képességet. Ki ne ismerné azt a klasszikus ismerkedési nyitómondatot az utcáról, hogy „Ne haragudj! Van tüzed?” Aki nem dohányzik, kevesebb okot találhat itthon és külföldön más emberek megszólítására, ismerkedésre. A dohányzás eltörli a vallási és kulturális ellentéteket. Az együtt dohányzás sok esetben erősebb minden egyéb társadalmi konvenciónál. Gondoljunk a tűzszünet idején az egy lövészárokban együtt dohányzó ellenséges katonákra a világháborúk során.

A londoni Kings College kutatásai szerint a dohányosok koncentrációjának fejlesztése segíti az időskori feledékenység és elbutulás, valamint az agyérelmeszesedés tüneteinek enyhítését. A dohány, mint vegyi anyag segíthet az Alzheimer-kór kialakulásának késleltetésében is. A dohányban, kakaóban, paradicsomban lévő nikotin élénkítő szerként viselkedik, fokozza a szervezet adrenalin termelését. A nikotin beindíthat különböző agyi területeket, ami fokozza az összpontosítást, és gyorsítva a válaszadást.

Hozzászólások