A passzív dohányzás is árt!

Beküldte editor 2015. május 05-én 10:12-kor.

Sok emberrel beszélgetünk, és sajnos az a tapasztalatunk, hogy még a dohányzók közül is kevesen tudják azt, hogy mi is a passzív dohányzás, és hogy milyen hatásai vannak a környezetünkben élőkre.
A passzív dohányzás a dohányfüst akaratlan belégzését jelenti. Miért is fontos ez? A dohányzás során két fajta füst keletkezik: az egyik, amely a tüdőbe jut, és szállítja a kb. 4000 összetevőt, amely közül több is bizonyítottan rákot okoz, valamint az úgynevezett tökéletlen égésből eredő füst (vagy mellékfüst), azaz a meggyújtott cigaretta parázslásából ered. Sajnos amíg a dohányzó egyént valamilyen szinten védi a füstszűrő, addig a passzív dohányosnak még ez sem jut. Különböző kémiai anyagokból így sokkal több kerül a tökéletlen égésből eredő füstbe, mivel alacsonyabb hőmérsékleten ég, ami így mérgezőbbé is válik.
A dohánytermékek közül a cigaretta okoz legkevesebb mellékfüstöt, míg a szivar a legtöbbet, mivel az általában nagyobb méretű.

Manapság a népesség kb. 20%-a dohányzik, azonban a passzív dohányosok száma ennek többszöröse is lehet, akiket ugyan úgy veszélyeztet a tüdőrák, vagy valamillyen szívbetegség kockázata. Sok gyermekbetegség, mint pl.: egyes légúti fertőzések, fülfertőzés vagy a bölcsőhalál (SIDS szindróma) is összefüggésbe hozhatóak aktuális témánkkal.

Mivel Magyarországon a szórakozóhelyeken, éttermekben már tilos a dohányzás, így az egyik legveszélyeztetettebb tér a passzív dohányzás szempontjából a lakás, és az autó. A társasházakban sem feltétlenül párunk/lakótársunk dohányfüstjétől szenvedhetünk, hiszen sok helyen közös szellőzők vannak, amelyeken keresztül az egész tömbök “élvezhetik” egy-egy nemtörődöm lakó függőségének velejáróját.

És hogy mennyire lehet veszélyes a passzív dohányzás?
“azok a nők, akik napi két órát töltenek cigarettafüstben, huszonöt év után ugyanolyan eséllyel betegszenek meg mellrákban, minta azok, akik napi egy doboz cigarettát fogyasztanak.”

Hozzászólások