A droghasználat után

Beküldte editor 2015. szeptember 15-én 10:25-kor.

A szerhasználat befejezése – attól függ természetesen, hogy mit, és mennyi ideig használt –  olyan nem kívánt mellékhatásokkal járnak, amelyek sokak kedvét elveszik a szermentes élettől, azonban megfelelő segítséggel (család, kórház, szakemberek) sokaknak sikerül egy életen keresztül absztinensnek maradniuk.

Mielőtt fiatalként komolyabban belevágnánk a fejszénket valamilyen szerbe, érdemes a következőkkel tisztában lenni, mivel a leszokáshoz rögösebb út vezet, mint a rászokáshoz!

A droghasználat alatt, vagy az elvonási időszakban szinte minden esetben jelentkeznek általános pszichés tünetek, mint például szorongás, ingerlékenység, indulatosság, depresszió, álmatlanság, stb.

A droghasználathoz leggyakrabban társuló pszichés tünet a szorongás. A szorongás hatékony kezelése eldöntheti a hosszú távú prognózist. Általában nagy potenciájú szorongásoldó szereket érdemes használni ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a bizonyos szerek aránylag könnyen és rövid idő alatt egy újabb függőséget alakíthatnak ki. Emiatt a dózisokat fokozatosan csökkenteni kell, illetve minél hamarabb elhagyni a szorongáscsökkentő kezelést.

Szintén nagyon gyakori tünet a depresszió. A depressziós állapot lehet a kiváltója, vagy a következménye a szerfogyasztásnak. Mindkét esetben megfelelően kezelni szükséges. Általában a drogfogyasztáshoz társuló depresszív tünetek kb. az átlagos antidepresszív dózis másfélszeresét igénylik. A kezelés időtartama legalább hat hónapig kell, hogy tartson. Az antidepresszív szerekről bizonyos kutatások azt bizonyították, hogy részben csökkentik a sóvárgást a drogok után.

A drogok elvonási időszakában, szinte függetlenül, hogy milyen drog kategóriáról van szó, aránylag súlyos fokú alvászavarok jelentkeznek. Ez lehet elalvási, átalvási, illetve elalvási-átalvási zavar. Az altató gyógyszerek spektruma igen széles.

Bizonyos drogok (LSD, metamphetamin, cannabis, kokain) használata alatt, vagy elvonási időszakban, esetleg flash-back élményként hallucinációk is jelentkezhetnek.

A drogok (elsősorban ópiát) elvonási időszakában bizonyos esetekben epilepsziás rohamok is előfordulhatnak. Ritkábban egyéb drogok hatásaként is jelentkezhetnek görcsös tünetek.

A pszichés tünetek mellett gyakran jelentkeznek testi tünetek is, amelyeket megfelelő gyógyszeres kezeléssel szükséges ellátni. Pl.: hányáscsillapítók, hasmenéscsökkentők, görcsoldók.

Az ópiát elvonási időszakban egy lényeges tünet az erőteljes, nagy ízületi és végtagi fájdalom. A fájdalomcsillapítás egy nagyon fontos lépés a kezelésben. A leghatékonyabb a tramadol, amely egy opiaid típusú fájdalomcsillapító, ugyanakkor nincs euforizáló hatása. Mivel ugyanakkor bizonyos esetekben függőséget is okozhat, csak pár hetes időszakra érdemes adagolni. Az egyéb típusú fájdalomcsillapítók hatása az ópiát elvonásban kérdéses.

 

Pszichoterápiás kezelési lehetőségek

Hatékony drogaddikció kezelés elképzelhetetlen folyamatos pszichoterápiás támogatás nélkül. Nagyon sok pszichoterápiás irányzat, illetve módszer használható a kezelésben, akár egyéni, akár csoportos terápiáról van szó.

Habár nem elsősorban orvosi, illetve egészségügyi feladat minden drogproblémákkal küszködő betegnek a szociális hátterű problémákat szükséges megoldani, illetve rendezni. Nagyon gyakran a szociális háttér megnyugtató rendezésén múlik, vagy bukik a kezelés eredményessége.

Hozzászólások