Mi történik nálunk az első alkalommal?

... avagy az első alkalom előtti gyakori kérdések:

Mikor érdemes hozzánk bejönni?

Vannak olyan élethelyzetek, amikor problémáinkkal nem tudunk szembenézni, hanem inkább elmenekülünk. Sokan sokféleképpen oldják meg ezeket a helyzeteket, azonban néhányuk valamilyen szenvedély rabjává válik. Egy idő után többen belátják, hogy ez az út nem jelent megoldást, és szükség van valakire, aki segít. Ha szabadulnál függőségedtől, megoldást keresel a problémáidra, akkor bátran keress fel minket.

Mi történik az első alkalommal?

Ha elszántad magad, és szívesen változtatnál életeden, akkor először is egy általános beszélgetésen veszel részt. Itt elmondhatod a problémádat, hogy miért okoz problémát, és hogy mi a célod. Ha szimpatikus valamelyik kollégánk, akkor már akár úgy is felkereshetsz minket, hogy célirányosan őt keresed, azonban ilyenkor érdemes egyeztetni egy időpontot az adott személlyel. Egyébként bármikor betoppanhatsz ügyfélfogadási időben, valaki biztosan fog tudni a problémáddal foglalkozni.
Az segítői folyamatban választhatsz két ellátásunk közül. A legjobb, ha ez a folyamat elején megtörténik, hiszen van némi eltérés az ellátási formák között. Az alacsonyküszöbű ellátásban nem kell semmilyen adat az igénybevételhez, csak annyi, hogy elszánt légy, és akarj dolgozni magadon. A közösségi ellátásnál már kellenek alapvető adatok (Név, Lakcím, TAJ szám, stb.) Itt gondozási terv készül, együttműködési megállapodást kötünk, s feltétel a minimum havi 2 kapcsolat a munkatársunk és közted. A közösségi ellátás csak a Nyíregyházi, Kemecsei, Tiszavasvári és Nagykállói járás közigazgatási területéről fogadhat ellátottakat.

Miben segítünk?

Akik felkeresnek, ők általában valamilyen szerhasználat miatt teszik ezt. Egy adott szertől való megszabadulás nehéz feladat, azonban a fizikai elvonási tünetek mellett “lelki” elvonási tünetekkel is jár. Mi főleg ez utóbbiakat kezeljük, mentális segítséget nyújtunk.
Több hozzátartozó is kér segítséget. Velük közösen tudunk azon dolgozni, hogy a családi környezet elfogadóbbá válhasson, valamint hogy hogyan motiválhatja a változás elkezdésére az adott személyt.

Hogyan segítünk?

Különböző technikákkal dolgozunk. Nagyon fontos elem a segítő beszélgetés. Célirányosan a problémákról, adott helyzetekről, az érzelmeidről beszélgetünk. Fontos, hogy visszatükrözzük számodra a gondolataid, rávilágítunk az összefüggésre. Sokszor kérdezünk. Nem azért, hogy “vájkáljunk”, hanem hogy ismét átéld élményeid, mivel fontos, hogy fel tud dolgozni a veled történteket. Így könnyebben átgondolhatod a problémáid, az azokhoz vezető utat, és a megoldás is benned fogalmazódhat meg. Tanácsot nagyon ritkán adunk, inkább vezetünk a gyógyulás útján.
Hangtálak segítségével megismerheted milyen az, amikor teljesen el tudsz lazulni, amikor a problémáidat elengeded.
Kártyák, képek segítségével olyan mélységekre tudunk közösen eljutni, ahol te sem biztos, hogy jártál még. Ezen az ismeretlen terepen képzett instruktorok vezetnek, mivel a szembesülés önmagaddal sokszor kellemetlen, azonban gyógyulásodhoz ez elengedhetetlen.
Részt vehetsz csoportfoglalkozáson, szervezünk közösségi programokat (közös főzés, nagyobb ünnepek, táborok), ahol megismerkedhetsz sorstársaiddal, valamint kiélheted kreativitásod is.
Bevonhatjuk családod is a folyamatba, hiszen tapasztalatunk szerint a te változásodhoz a környezet változására is szükség lehet.

Mi elfogadunk a problémáiddal együtt! Előttünk nem kell szégyellned azt, amivel küzdesz!