Füstölő puskacső csak lógott a kézben…

Beküldte editor 2014. április 16-án 10:54-kor.

énekli a Zanzibár nevű magyar együttes jól ismert dalában. Nem is gondolnánk, hogy ezzel mennyire jól megfogalmazza azt a közismert tevékenységet is, amelyet dohányzásként ismerünk.

Sajnos napjainkban egyre több embert érint a dohányzás témája. Akár saját maga dohányzik, akár a környezetében élők, mindenképpen sokakat érintő ártalomról van szó. Füstölgő puskacső… Valóban, a dohányzás tényleg olyan, mintha mi magunk tartanánk fegyvert a saját fejünkhöz és meghúznánk a ravaszt… Halálos!

Jöhetnék a régi közhelyekkel, miszerint a dohányzás káros az egészségre…, drága mulatság… és le kell szokni…, de úgy vélem, mindezekkel még semmi újat nem mondtam. Alapítványunk épp ezért egy egészen más szempontból közelítette meg a dohányzás kérdését. 2014 nyarán önkénteseink bevonásával 333 főt kérdeztünk meg dohányzással kapcsolatos szokásairól. A legidősebb válaszadónk 83 éves, a legfiatalabb pedig 14 éves volt. Gyakorlati szempontból körbejárva a témát bepillantást nyerhetünk Nyíregyháza lakosainak dohányzási szokásaiba. Többek között arra is kerestük a választ, hogy a rászokástól a leszokásig milyen út vezethet, ha vezet…

A megkérdezettek nemi szerinti megoszlása alapvetően arányos volt, mivel 152 férfit és 181 nőt sikerült megkérdeznünk.

A megkérdezés időpontjában a válaszadók 35%-a vallotta magát aktív dohányosnak. Ez alapvetően megegyezik az országos átlaggal. 26 fő nyilatkozott úgy, hogy korábban dohányzott. 66 fő, vagyis a válaszadók 65%-a már rendelkezik személyes tapasztalatokkal a dohányzás terén. 116 fő pedig sosem próbálta ki a cigarettázást eddigi élete során.

Kíváncsiságból rákérdeztünk, hogy ki hány éves korban kezdte a dohányzást. Meglepődve tapasztaltuk, hogy a dohányzást legkorábban kezdő személy akkoriban még csak 6 éves volt, a legkésőbb próbálkozó pedig 28 éves korában gyújtott rá első cigarettájára. Míg a hatvanas években az első cigarettára gyújtás körülbelül 18,3 éves korban történt meg, addig napjainkban átlagosan 14,1 év az átlag. Az elmúlt évek statisztikai adatai szerint egyre fiatalabb korban történik meg az első találkozás a cigarettával.

Vajon milyen tényezők játszanak szerepet a dohányzás kipróbálásában? A válaszok alapján a legnagyobb hangsúlyt a baráti kör nyomása és a kíváncsiság kapta. Ezt követi a kipróbálás melletti saját döntés, a stressz, a vagánykodás és a családi előpélda. A divatosságot, fáradtságot, italos befolyásoltságot viszont csak nagyon kevesen jelölték.

Dohányzó válaszadóink többsége már megpróbálkozott leszokással, több-kevesebb sikerrel. Lássuk akkor, milyen módszerekhez nyúltak legtöbben! Talán nem meglepő módon magasan az élen végzett az akaraterő. Csak ezután kullognak az olyan divatos és jól ismert módszerek, mint a rágózás, leszokást segítő tapaszok, cukorkák és az elektromos cigaretta. Elvétve volt olyan is, aki igénybe vette a kórház segítségét, vagy egyszerűen a fokozatosságra alapozott vagy egyszerűen nem vásárolt több cigarettát.

Válaszadóink közül 62-e próbáltak már meg leszokni, azonban 69 fő egyáltalán nem is próbálkozott búcsút inteni a füstölgő puskacsőnek. Adatainkból kiderült, hogy a megpróbálkozók kevesebb, mint felének sikerült csak leszoknia.

Láthatjuk, hogy a dohányzást elkezdeni nagyon egyszerű, azonban a leszokással már sokkal nehezebb feladat megbirkózni. Habár rögös és nehéz, de létezik út a leszokáshoz. Kitartással és elszántsággal bármi lehetséges! Úgyhogy, nincs más hátra, mint előre! Vágjunk is bele!