A kamaszok és a herbál: tények és tévhitek

Beküldte Szilágyi Klarissza 2015. november 17-én 10:02-kor.

A drogpiac az utóbbi években teljesen átformálódott, új szerek jelentek meg, melyeknek nemcsak a hosszútávú hatásuk bizonytalan, hanem azonnali hatásuk sem ismert 100%-ig. Összefoglaló néven ezeket nevezzük designer drogoknak.  A drogterjesztők a törvényeket megkerülve igyekeznek ezeket a veszélyes anyagokat legálisnak feltűntetni és füstölőként, fürdősóként vagy akár legális fűként árusítani.

A herbál (más néven: biofű, műfű, spice) ma a legelterjedtebb designer drog.

  1. tény: Ezek a termékek semmilyen természetes anyagot nem tartalmaznak, teljesen szintetikusak és mérgezőek. Alapja egy Kínából származó fehér por, amelyet valamilyen oldószerrel higítanak fel és növénytörmeléket adnak hozzá, majd cigarettapapírba sodorva szívják el. Hatása a teljesen kiszámíthatatlan, nem lehet tudni, hogy valójában milyen vegyület van benne és, hogy milyen erős koncentrációban tartalmazza azt. Emiatt a túladagolás veszélye is fokozott!
  2. tény: A herbál nem a marihuána olcsóbb és legálisan beszerezhető verziója. Sok internetes fórumon olvashatjuk, hogy olyan mint a marihuána. Valójában csak a használati módja hasonlít a marihuánához, a hatása teljesen más. A herbál egy teljesen szintetikus szer, amelynek összetétele sokféle lehet. Valójában a hatása teljesen eltér a marihuánától, mert míg ez az érzékszervek működését erősíti fel, addig a herbál a gyors eufóriaérzés után depressziót okoz.
  3. tény: A herbál használata kiszámíthatatlan testi és pszichés tüneteket okoz. Ezért rendkívül veszélyes még a kipróbálása is. Míg a „hagyományos” kábítószerek esetében az orvosudomány rengeteg információval rendelkezik a tüneteket és a kezelési módokat illetően, addig a designer drogok esetében nincsenek ilyen ismeretek. Az eddigi vizsgálatak alapján elmondható, hogy a herbál használata súlyos fizikai rosszulléttel, hallucinációkkal és halálfélelemmel jár. Továbbá nyugtató, szedáló hatással is bír, de a kiürülése során egyre inkább lesz jellemző az izgatottség, ingerlékenység a használóra.
  4. tény: A szervezet a herbál használatához sokkal gyorsabban hozzászokik, kialakul a szer iránti tolerancia, ami a szer egyre gyakoribb használatához vezet. A herbál esetében a dependencia (függőség) kialakulásának kockázata is jelentős, ugyanis míg a marihuána fogyasztók napi 1-2 alkalommal szívnak, addig a herbált használók naponta akár 10-nél többször is. Ennek oka, hogy a herbál hatása sokkal rövidebb ideig tart, és a kezdeti kellemes érzéseket, hamar követi depressziós hangulat.

De mit tudnak a kamaszok a herbálról?

Két fókuszcsoportos interjú keretein belül kérdeztük meg a leginkább érintett korosztályt, hogy milyen ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkeznek a herbálról.

A megkérdezett diákok általános iskola felső tagozatába illetve középiskolába járnak. A többségük nem tudta, hogy mi a különbség a marihuána és a herbál között. Sokan úgy tudták, hogy a herbál a marihuána egyik típusa, amely erősebb, de olcsóbb a fűnél. Ugyanakkor azt tudták, hogy nem mutatja ki semmilyen vizsgálati módszer, viszont a veszélyeivel már nem voltak tisztában. Szerintük „nem rizikós” használni, és nem szoktak azon gondolkodni, hogy milyen veszélyes anyagokat tartalmaz. Viszont tudták, hogy függőséget okoz, sőt állításuk szerint sokkal gyorsabban rá lehet szokni, mint a fűre, mivel egy gyors, intenzív eufóriát vált ki. Azonban a hatás maximum 1 óráig tart, de leggyakrabban csak 30 percig. Általánosan elmondták, hogy jellemző tünetek a bevörösödött szem, az egész test zsibbadása, megmerevedett test, erős szívdobogás és a megemelkedett folyadékigény.  Azok a diákok, akik már használtak herbált, elmondták, hogy kb. 11-12 éves korukban próbálták ki először. A fő ok pedig az unalom és a baráti társaság ráhatása.

Látható, hogy vannak tévhitek, amelyek masszívan élnek a kamaszok körében, de elég sok pontos információval is rendelkeznek. Ezért megrendítő az érdektelenség a saját egészségük iránt, amelyet tapasztaltunk. A szert használó fiatalokat nem érdekli, hogy milyen mérgező anyagok vannak a herbálban és nem foglalkoznak azzal, hogy komoly függőség alakulhat ki náluk. Elgondolkodtató, hogy vannak olyan fiatalok, akik úgy gondolják, hogy az életük nem értékes, hogy az egészségük nem fontos és a „valamiben meg kell halni” elv szerint élnek tizenévesen.

Bodnár-Laczkó Edina

Hozzászólások