Legális és mégis kábítószer?

Beküldte editor 2013. február 20-án 10:56-kor.

… a designer drogokról:

Maga a designer drog elnevezés az 1980-as években jelent meg az USA-ban és elsősorban a különböző opiod típusú anyagokra (például a fentanyl nevű szer variánsaira) és az USA-ban 1985-ig legális státuszú MDMA-ra vagyis az Ecstasy tablettákra alkalmazták. Bár univerzális meghatározással nem rendelkezünk, a drogszakma a dizájner drogok kifejezéssel többnyire azon szerekre utal, amelyeket valamely, tiltólistán szereplő szer kémiai szerkezetének módosításával hoznak létre abból a célból, hogy az újonnan keletkezett anyag hatásában az eredetihez hasonló maradjon, de a módosítás következtében már ne szerepeljen az illegális szerek listáján. Vagyis – a még be nem tiltott – dizájner drogok nem minősülnek kábítószernek, bár hatásuk igen hasonló lehet az egyes, tiltó listán található szerekhez.
A drogpiacra dolgozó előállítók trükkjének lényege, hogy a legtöbb ország nem tud gyorsan reagálni az új szerek megjelenésére, így a vegyészek gyakran éveken keresztül gyárthatják a legálisnak minősülő, hatásaiban mégis egyes kábítószerekhez hasonlító szereket. A terjesztők pedig azzal próbálják elodázni az új szerek kockázatelemzését, hogy termékeiket növényi tápszerként, fürdősóként, füstölőként vagy egyéb, emberi fogyasztásra alkalmatlan árucikként értékesítik, ezzel megkerülve a fogyasztóvédelmi ellenőrzést. Ebben a média is segítséget nyújt nekik öntudatlanul az olyan híradásaival, melyekben azt feltételezik, hogy a fiatalok között egy új őrület, a kertészeti- és illatszerboltokban kapható tápsó és fürdősó fogyasztása terjed. Ezzel ellentétben a boltok polcairól ismert növényi tápszerek és fürdősók droghasználatra nem, maximum mérgezésre alkalmasak. Néhány országban, így az USA-ban és Nagy-Britanniában az úgynevezett „analóg törvény” bevezetésével próbálják felvenni a harcot az évente megjelenő több tucat új szerrel. E szabályozás lényege, hogy nem bizonyos szereket, hanem szercsoportokat helyeznek tiltólistára, így az új szerek automatikusan tiltólistások lehetnek. Bár az ötlet hatékony ellenszernek tűnik, a gyakorlatban több nehézséget is felvet. Egyrészt az analóg szerek logikájával nehezen magyarázható, hogy azonos szercsoportba sorolható szerek egy része illegális, más részüket pedig a gyógyászatban alkalmazzák. Másrészt kérdés, hogy egy használó hogyan bizonyosodhat meg arról, hogy valóban azt a szert kapja, amit ígértek neki, vagy amit a termék csomagolásán olvas? Vajon az értékesítők marketingtrükkje esetén felmerülhet a megtévesztett fogyasztó büntetőjogi felelőssége is?

A 2009-es év utolsó negyedében bukkant fel először a mefedron neve a magyar sajtóban és vele együtt a „dizájner drog” kifejezés is. Bár az ecstasyt a drogpiacról gyakorlatilag teljesen kiszorító mefedron idén januárban tiltólistára került, a megjelenését követő bő másfél évben, a lefoglalások és bevizsgálások során közel száz új szintetikus szert azonosítottak, emiatt több szakértő egyenesen azt állítja, hogy 2010 és 2011 a dizájner drogok éve.
A designer drog kifejezést azokra a szerekre használják, melyek molekuláris szerkezetükben illegális drogokra hasonlítanak, így azokhoz hasonló hatásokat idéznek elő, viszont nem szerepelnek a tiltólistákon, ezért forgalmazásuk és használatuk legális. Ilyen drog volt a 80-as években az Ecstasy, manapság (2011. januárig) pedig a mefedron (kati). Ezeket a szereket többnyire az interneten keresztül árulják, olyan szerekként feltüntetve, melyek nem alkalmasak emberi fogyasztásra pl.: növény védőszer, illatosító anyag, fürdősó. Ezek a szerek azért veszélyesek, mert nem lehet tudni, mit tartalmaznak és mivel ezek új vegyületek, az emberi szervezetre, pszichére gyakorolt hatásuk is ismeretlen. Nem ismerjük rövid- és hosszú távú kockázataikat.

HERBÁL

A herbál, és különböző fantázianevekkel (Spice, Jamaican Gold stb.) ellátott „testvéreinek” hatóanyagát a JWH-t, John W. Huffman találta fel azzal a céllal, hogy olyan vegyületet legyen képes előállítani, aminek az emberi agyra gyakorolt hatása körülbelül azonos a marihuánáéval. Huffman a mai napig kb. 400 kannabinoidot szintetizált, eredményeit tudományos szaklapokban publikálta, amiből – mint később számára is kiderült – könnyen megtudhatta a vegyészetben csak keveset jártas is, hogyan kell ezeket az anyagokat előállítani. A kutató 2008-ban tudta meg, hogy anyagát már évek óta használják, mint a marihuánát helyettesítő anyagot. A JWH hatásait, a marihuána hatóanyagához, a THC-hez hasonlóan soha nem vizsgálták az emberi szervezetre nézve, rövid, és hosszú távú veszélyei is ismeretlenek. Amit eddig tudni lehet a herbálról, hogy a marihuánával ellentétben emeli a vérnyomást, növelik a pulzusszámot, és erős szorongást váltanak ki.
Több internetes oldalon rendelhető, több különböző fantázianéven, amelyek közül a legismertebb talán a Spice és a Jamaican Gold. Az oldalak füstölőként reklámozzák a termékeket, amiket füstölőedénybe kell tenni, meg kell gyújtani, és már lehet is „élvezni” az általuk gyógynövénykeveréknek nevezett, igazából a JWH valamelyik variánsával átitatott meghatározhatatlan növényi eredetű szert. A rendelők többsége a herbállal foglalkozó fórumok tanulsága szerint pontosan tudják, hogy igazából a szert valamennyi dohány hozzáadásával be kell tekerni cigarettapapírba, vagy pipába kell tömni, és elszívni. Sok „hozzáértő” szerint remek, a hatása olyan, mint a marihuánáé, sőt jobb is. Van egy ellentábor is a világhálón, akik valódi veszélyt látnak ezekben a készítményekben tapasztalás útján, és teljesen elítélik a herbált, mindenkit a marihuána szívására bíztatnak, ha már ki akarja próbálni ezt a fajta drogot.
Mára egy egész iparág épül a herbálra, mivel a törvényi szabályozása nem egyszerű, hiszen a vegyészek folyamatosan változtatják az alap hatóanyagot, amellyel kibújnak a felelősség alól. A hatóanyag változásával a hatás is változik, ami általában sokkal rosszabb, mint az eredeti JWH hatás, heves rosszullét, a marihuána rendszeres használatától fellépő érdeklődésvesztés még súlyosabb, és szinte egy-két cigarettától már jelentkeznek a tünetek. Gyakori a 2-3 napig, sőt egyeseknél 1-2 hétig tartó bódult állapot, amiből nem tudnak kitörni.
Mivel a törvényi szabályozás még a mai napig is hézagos, és az elterjedt tévhitek (legális, nem káros stb.) miatt is szinte teljes egészében kiszorítja a marihuánát a piacról és árban is néhány száz forinttal olcsóbb grammonként (herbál: 1700 – 2700/gramm, marihuána: 2500 – 3500/gramm).

SALVIA ( Látnokzsálya)

A látnokzsálya egy lágy szárú növényfajta, ami Dél-Amerikából származik. Levelei erős pszichoaktív anyagokat tartalmaznak, ezt rágják frissen, vagy szárítva dohányhoz keverve szívják pipából, vagy cigarettát sodornak belőle. Fő hatóanyaga a Szalvinorin-A, aminek hatásmechanizmusa a többi ismert pszichoaktív vegyületétől lényegesen különbözik. A levelekből kinyerhető folyadék formájában a Szalvinorin-A, ebben a formában a nyelv alá csepegtetik, így a nyálkahártyán keresztül szívódik fel.
A növény hatóanyaga nagyon erős, egy-két szippantás már bővel elegendő egy teljes élmény eléréséhez, a koncentrátumok, cseppek pedig még nagyobb dózisban tartalmazzák a Szalvinorin-A-t.
Salvia tripp:
Az élmény intenzitását egy elég egyszerű lépcsővel mérik:
 1. szint “S” stands for SUBTLE effects. – Valami alig észrevehető változás.
 2. szint “A” stands for ALTERED perception. – Megváltozott érzékelés.
 3. szint “L” stands for LIGHT visionary state. – Csukott szemmel mintázatok.
 4. szint “V” stands for VIVID visionary state. – Csukott szemmel élethű víziók.
 5. szint “I” stands for IMMATERIAL existence. – Idegen létélmény megtapasztalása.
 6. szint “A” stands for AMNESIC effects. – Öntudatvesztés.

Ha a füstjét szívjuk, az első érzékelhető hatások 20-60 másodperc után jelennek meg. Ez után 1-2 perc alatt fokozatosan mélyül el az élmény. 5-15 percen keresztül tart az intenzív állapot, melyet egy 20-40 perces lejövési fázis követ. Végül az utóhatások 15-20 perc alatt halványulnak el. Ha a leveleket a nyelv alatt tartjuk, vagy lenyeljük, akkor a hatás lassabban indul be, és tovább tart.
A Salvia trip a dózistól függően az egészen enyhe, éppen-hogy-csak állapottól a teljes pszichedelikus élményig terjedhet. Ezt a kreatív, álomszerű élményt sarkalatos szemlélet-változás jellemzi, megváltozott érzékelés, valamint érzéki és esztétikai értéknövekedés. Nagyobb dózisoknál különböző hallucinációk is előfordulhatnak, mint például erőteljes időtorzulás, élénk képhatások, lényekkel való találkozások, más helyekre, bolygókra, időkbe való utazás, vagy egy személy egész életének átélése. Ezek nagyon intenzív élmények, gyakran tűnhet úgy, hogy a salvia tripből ez a néhány perc is túl sok.
A félelem, rettegés és pánik állapota is előfordul. A salvia élményeket gyakran elég nehéz feldolgozni. A legtöbb esetben mozdulatlan marad az illető, de előfordul, hogy teljesen disszociatív állapotban feláll, és mászkálni kezd, ekkor komoly balesetek és sérülések is előfordulhatnak.
A függőség kialakulásának esélye kicsi.

GINA

A Gina, vagy GBL egy színtelen olajszerű folyadék, mely jellegzetes szagú és vízben oldható. A kémiában gyakran használják oldószerként, aroma vegyületként, rozsda vagy ragasztó oldásra. Az emberi szervezetben mámoros érzést okoz. A Gina természetes módon megtalálható néhány természetes borfajta kivonatában is, tehát előfordulhat borokban, és az ezekből készített (pl pezsgő) termékekben is.

A GBL magában nem aktív, hatása abból származik hogy a GHB előanyaga. A vérbe jutva az enzimek pillanatok alatt GHB-vá alakítják. Mivel a szervezet enzimszintje egyénenként változik, így az GBL első alkalommal való használata a legváltozatosabb eredményeket produkálhatja, még a legkisebb mennyiségekben is. Sok esetben ez azt jelenti, hogy később hat a szer, és a hatást követően fejfájás, „fél éberség” következik, de ha valaki úgy dönt, hogy később ismét kipróbálja, képes élvezni a hatásokat. A GBL alkohollal kombinálva akár halált is okozhat, de mikor magában fogyasztják, akkor a normál érték ötszörösére emeli a hormonszintet.

A GBL túladagolása kiszámíthatatlan viselkedést, komoly megbetegedést, akár halált is eredményezhet.

A Gina hatásai nagyrészt az elfogyasztott mennyiség függvényében alakulnak. A kóma és a kellemes ellazulás közötti különbség leggyakrabban csupán néhány csepp. A hatásai azért is lehetnek kimondottan veszélyesek, mert jó pár esetben ezt a szert egy internetes recept alapján otthon készítik, olyan alapanyagokból, melyek hatásaival nincsenek teljesen tisztában a “gyártók”. A szer magasabb dózisoknál teljes emlékezet kiesést, a tájékozódó és a koordinációs képesség elvesztését okozhatja, felléphet álmosság és szédülés; illetve hányást, izomgörcsöt és eszméletvesztést okozhat.

A túladagolás mindig eszméletvesztéshez vezet és lelassítja a légzést. A hatások általában a bevétel után számított 10 perc és 1 óra múlva jelentkeznek. Az elsődleges hatások 2-3 órát tartanak. Nehéz megfelelő dózist találni. Sok túladagolás abból következik, hogy a fogyasztók nem várnak eleget a következő dózisig. Akár hosszabb ideig tartó kisebb dózisokban való fogyasztása sem vált ki függőséget a legtöbb fogyasztónál. A legtöbb embernél nem okoz gondot, hogy a fogyasztást szüneteltesse, vagy végleg abbahagyja. Mindazonáltal huzamosabb ideig, rendszeresen, nagy dózisokban fogyasztva fizikai és lelki függőséget is okozhat.

Soha nem tudható, hogy milyen anyagokból állítják össze, mivel a Gina otthon is elkészíthető!

MEFEDRON

A mefedront interneten növénytápként árulják, de sok legális szer összetevői között is megtalálható. A mefedron kémiai összetétele kísértetiesen hasonlít az Észak-Afrikában található katinon növényére, ezért is nevezik sokan tévesen katinonnak is. A „Katit” általában por vagy kapszula formájában árulják, amit a fogyasztók lenyelnek, felszívnak vagy beinjekcióznak. Mellékhatásai közül legismertebb talán a fogcsikorgatás. A mefedron idegekre gyakorolt negatív hatásairól sajnos nem sokat tudunk, ugyanis gyakran nem lehet tudni, hogy milyen összetételű (komponens változatú) anyaggal áll szemben a használó.

A használók beszámolói szerint a mefedron eufórikus élményt okoz, stimulál, előhozza a zene iránti szeretetet, fokozza a hangulatot, a szellemi teljesítményt és a szexuális ingerlékenységet. A hatásai pont olyanok, mint amilyeneket az MDMA, a kokain és az amfetaminok váltanak ki. Hatásainak hossza a drog elfogyasztásának módjától függ. Szájon át fogyasztva a hatások 15-45 percen belül jelentkeznek, míg orron keresztül felszívva perceken belül lehet érezni a hatást, ami fél óra múlva csúcsosodik ki. Szájon vagy orron át fogyasztás esetén a mefedron hatásai 2-3 órán át tartanak, míg intravénásan mindössze fél óráig. A mefedron erősen vízelvonó hatású szer.

Mellékhatásai az alábbiak lehetnek: koncentrációzavar, fogcsikorgatás, vizuális fókuszálás hiánya, rövidtávú memóriazavar, hallucinációk, szeszélyes viselkedés, tág pupillák, testhőmérséklet ingadozás, felgyorsult szívverés, légzési nehézségek, étvágytalanság, fokozott izzadás, izgatottság, paranoia és depresszió.

A mefedron hosszú távú hatásairól szinte semmi sem ismert a szer rövid történelme miatt. A szer mára az Eu tagállamok mindegyikében tiltólistára került, így a mefedron rendelés, mefedron vásárlás már bűncselekmény.

A mefedron súlyos testi és lelki függőséget okozhat.

MDVP

MDVP (3,4-methylenedioxypyrovalerone) Az MDPV úgy is ismert, mint MDPK, Super Magic Coke vagy PV. 2010-ben Amerikában fürdősóként árulták az MDPV-t olyan fantázianeveken, mint Cloud 9, Ivory Wave, Ocean, Charge Plus, White Lightning, Scarface, Hurricane Charlie, Red Dove and White Dove.
Az MDPV hatása:Az MDPV stimulánsként viselkedik, hatását a kokainéhoz és az amfetaminéhoz hasonlítják. Akkut tünetei a pulzus emelkedése, izzadás, gyors szívverés, eufória, éberség, tettrekészség, izgatottság. A tünetek nagyjából 3-4 órán keresztül tartanak. Az MDPV nagydózisú használata intenzív, hosszú lefolyású pánikrohamokat eredményezhet az intoleráns használóknál, és keringenek történetek pszichózisos megbetegedésekről is az alvásmegvonás miatt, és a nagydózisú vagy folyamatos használat miatti függőségről. Az MDPV különösen erős vágykeltő hatással rendelkezik, afrodiziákumként intenzívebb eredményt produkál a metamfetaminnál. A fogyasztók erős vágyról számolnak be az újabb adagok bevételére, melyek rohamosan enyhülnek a nagyobb adagok okozta erős mellékhatások miatt.
Az MDPV folyamatos használata a metamfetaminéhoz hasonló elvonási tüneteket produkál, melyek: depresszió, levertség, fejfájás, izgatottság, izomgyengeség és néhány esetben bevérzett szemek. Az MDPV-t hosszabb távon használók erős vesefájdalmakról is beszámoltak. Az MDPV mellékhatásai nagyban függnek a fogyasztás mértékétől.

DIMETHOCAINE

A dimethocaine, másik nevén larocaine egy helyi érzéstelenítő, amely stimuláns hatásokkal rendelkezik. Egyes tanulmányok szerint tized olyan erős, mint a kokain. Felhasználói beszámolók szerint a dimetochaine nem okoz eufórikus érzést, és hatása csak enyhén stimuláns. Más felhasználók szerint a dimethocaine hatása egyáltalán nem stimuláns, nincsen megnövekedett teljesítmény.
A dimethocaine veszélyei: Annak ellenére, hogy egyesek szerint a stimuláns hatások teljesen
elmaradnak, a dimethocaine alaposan igénybe veszi a szívet és a keringési rendszert, akár szapora szívverést is előidézhet, ami leginkább akkor fordulhat elő, ha folyamatosan újabb adagokat viszünk be a szervezetünkbe.
A dimethocaine adagolása: Mivel a dimethocaine-nál leginkább elmarad az erőteljes stimuláns hatás nem ajánlott extrém mennyiségek elfogyasztása, hogy a kokainéhoz hasonló mozgáskényszert érjünk el, mivel ezzel igencsak megterhelnénk a szívet. Orrba szippantva egyes felhasználók szerint a kezdő mennyiség nagyjából 100 mg, de inkább kisebb mennyiségekkel kezdjünk (50 mg) a tolerancia mértéke mindig egyénileg változik.
A dimethocaine hatásai: A dimethocaine hatásai, ha orrba szippantva nagyjából 15-20 perc múlva jelentkeznek. Legtöbbször a fogyasztó kicsit energikusabbnak érzi magát, jelentkezik az eufória, ha leülünk egyfajta zsibbadás érezhető végig a testen. A legjellemzőbb hatások 3 órán keresztül, az enyhébbek további 2 órán át tartanak, míg újra elérjük a nyugalmi állapotot. A kokainnál a fogyasztók nagy része újabb csíkot szippantana miután a hatás csúcsa elmúlt, a dimethocaine hatása annyival kiegyensúlyozottabb, hogy ez az újra szívási kényszer kevéssé jelentkezik, kivéve ha intravénásan, hosszú időn keresztül és nagy dózisban fogyasztottuk a szert. Az átlagos hatás az orrban kezdődik egy kis zsibbadással, majd jelentkezik az eufória és a mozgáskényszer, kicsit csöpöghet az orr és vegyszeres, kokainszerű ízt érezni a torokban. A hatás csúcsa 3 óra után kezd múlni, nem hirtelen, hanem fokozatosan, épp ahogy kezdődött. A legtöbb felhasználó az összes hatás elmúlta után fáradtnak, gyengének érzi magát.

A “C lista”

Mi a C-lista?
Ez a jegyzék tartalmazza azokat az új pszichoaktív anyagokat, amelyeknek a terjesztését, előállítását, exportját és importját ideiglenesen törvényen kívül helyezik. A C-lista a Magyar Közlönyben 2012. április másodikán kihirdetett 66/2012. (IV.2.) kormányrendeletben található, és tartalommal tölti ki az “új pszichoaktív anyag” fogalmat, ami januártól a Büntető Törvénykönyvben szerepel.

Miért nem nevezik őket dizájner drognak?
A dizájner drog olyan szer, amit kimondottan azzal a céllal állítanak elő laboratóriumokban, hogy a már illegális szereknek legális helyettesítőjeként a piacra dobják őket. Molekulaszerkezetük eltérő, hatásmechanizmusuk azonban nagyon hasonló az illegális szerekéhez. Bár a legtöbb új pszichoaktív anyag dizájner drog, ugyanakkor nem mindegyik – így például megjelenhetnek a piacon olyan növények vagy növényszármazékok is, amelyek eddig nem voltak szabályozva. Az új pszichoaktív anyag így pontosabb meghatározás. A C-listára felkerült például az ibogain és a Szalvinorin-A – ezek olyan pszichedelikus növények hatóanyagai, amelyek nem minősülnek dizájner drognak.

Miben más az új pszichoaktív anyag, mint a kábítószer?
Eddig a törvény kábítószereket és pszichotróp anyagokat ismert – ilyen például a kannabisz, a heroin vagy a kokain, ezek egyenként fel vannak tüntetve a kábítószerek jegyzékeiben, ami nagyjából a három ENSZ egyezmény jegyzékeinek átvétele. Ezeket a jegyzékeket egészítették ki eddig egyenként azokkal az új szerekkel, amik a rekreációs szerpiacon megjelentek – így például 2009-ben a BZP-vel, 2011-ben a mefedronnal, 2012-ben pedig az MDPV, 4-MEC, metilon és társai kerültek tiltólistára a Kábítószer Listák Szakbizottságának ajánlása nyomán, amelynek a TASZ munkatársa is szakértője – szavazati jog nélkül. Ezután azonban az új pszichoaktív anyagokat nem fogják rögtön feltenni a kábítószerek listájára, hanem egy ideiglenes listára kerülnek fel – ez a C-lista. Jelentős különbség, hogy a kábítószerek fogyasztását a megszerzésen és tartáson keresztül a törvény büntetni rendeli, addig az új pszichoaktív szerek megszerzése és fogyasztása önmagában nem bűncselekmény. Szintén nagy különbség, hogy a C-listán nem csak egyes szerek, hanem szercsoportok is szerepelnek. A szercsoportok a jogszabály szerint nem egy évig, hanem azután is a listán maradnak, azokat kockázatértékelni nem kell.

Milyen magatartásformákat rendel büntetni a törvény?
A Btk. 283/B. § szerint bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki új pszichoaktív anyaggal visszaél – tehát a) az országba behoz, onnan kivisz, vagy az ország területén átvisz, b) előállít, kínál, átad, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik. Egészen máig ugyanakkor nem volt definiálva, hogy mi számít új pszichoaktív anyagnak, így a törvényt nem lehetett végrehajtani. A mostani rendelet szerint viszont “új pszichoaktív anyag: az 1. melléklet C) jegyzékén szereplő anyag vagy vegyületcsoport”. Tehát az offline és online forgalmazókkal szemben a rendőrség hivatalból köteles büntetőeljárást indítani – viszont a fogyasztás, a megszerzés és a tartás nem bűncselekmény!

Hozzászólások