A stressz, mint betegségeink melegágya

Beküldte Névtelen 2015. november 19-én 10:53-kor.

A mindennapi stressz egyre több egyén életét keseríti meg. A boldogtalanság, a jövő tervezhetetlensége, a fásultság sokaknál nagy stresszt okoz, amely életükre, környezetükre is kihat. Egyre több fiatal éli céltalanul az életét, amely a család, az elsődleges támogató közeg rossz működéséből is adódhat. Kevesen foglalkoznak magával a stresszel, azonban egy feszültséggel teli nap után otthon sem tudunk stressz nélkül működni, ennek hatására türelmetlenebbek vagyunk a velünk együtt élőkkel, ami újabb stresszhelyzetekhez vezet. Ennek következményeként az otthon töltött idő nem lesz kikapcsolódás, a munka után idegrendszerünk nem tud megpihenni, igazán boldog pillanatokat szerezni szeretteinkkel. Az éjszakai alvás többnyire felszínes, a reggelünk sem jól indul, a munkahelyünkre is stresszesen érkezünk. Már ha van!

Talán a legnagyobb stresszt a munkahely hiánya okozza, a „haszontalan vagyok” érzése. Érdemes tudatosan kezelni érzelmeinket, odafigyelni magunkra, amit szintén nagyon kevesen tesznek meg. Tegyük fel magunknak a kérdést: Mikor ültem le egy csendes helyre 5 percre egyedül, és gondoltam át a napomat, az életemet, éltem meg az érzéseimet a velem történtekkel kapcsolatban? A válasz többnyire: soha, vagy csak nagyon ritkán.

Selye János stresszkutató szerint:

“Amikor az ember stresszhelyzetbe kerül akkor tulajdonképpen csak négy lehetősége van. Vagy hatásosan harcol, vagy elfut, elszökik, vagy menedéket keres, hogy valaki védje meg őt, vagy pedig megbetegszik, beteg lesz. Más alternatíva nincsen. Ha egyiket sem csinálja, vagy egyik sem hatásos, akkor száz százalékig biztos, hogy az ember belebetegszik.”

Hányféle mentális és testi betegséggel rendelkezünk, amely valamiért folyamatosan előjön? Sokan elmennek a háziorvoshoz, tünetileg kezeltetik magukat, meg is gyógyulnak egy-két hétre, talán több hónapra is. A betegség okát azonban nem gyógyítják. Nem is tudja, hogy mi a betegsége oka, mert nem néz magába soha, így a betegség újra és újra előjön.

Milyen tüneteket okozhat a stressz?

  • Idegesség, depresszió
  • Alvászavar -> állandó fáradtság -> energiahiány -> fejfájás
  • Ízületi fájdalmak, csontritkulás
  • Reflux, gyomorfájdalom, ingadozó testsúly
  • Székrekedés, hasmenés
  • Meggyengült immunrendszer
  • Pattanások, egészségtelen bőr
  • Magas vérnyomás, koleszterin szint növekedése, szapora szívverés
  • Cukorbetegség kockázata nő
  • Csökken a szexuális teljesítőképesség

A napi események feldolgozása, az örömteli pillanatok megélése, a szomorúak meggyászolása nélkül lelki gondjaink egy idő után hosszú betegségekhez vezetnek. Ugyan ez a helyzet a támogató környezet hiányával. Vannak kutatások, amelyek a családon belüli érdemi kommunikációt napi 4! percre teszi. Azaz amikor leül a család, és átbeszélik a napjukat, közösen feldolgozzák a történteket, kölcsönösen támogatják egymást, terveznek.

Stressz hatására megnő az élvezeti szerek bevitelének mennyisége is!

Mindenkiben ott van a változtatás lehetősége. A magunkra való odafigyelés, a kommunikáció sokat segít a stressz leküzdésében. Léteznek csoportok, közösségek, ahol – amennyiben egydül érezzük magunkat – megteremtik a lehetőséget érzelmeink megélésének. Minél hamarabb kezdünk el tudatosan a stressz ellen dolgozni, annál hamarabb élhetünk harmónikus életet.

 

Hozzászólások