Közösségi oldalak – Te hogy használod?

Beküldte editor 2015. október 08-án 10:11-kor.

Fókuszcsoport interjút készítettünk 13–18 év közötti fiatalokkal, amely a közösségi oldalak használatára irányult. Először is helyre kellett tennünk, hogy mi is az a közösségi oldal. Sokak fejében egy e-mailezés, vagy maga a Google (nem a Google + amely a Google közösségi oldala) már közösségi oldalnak számít. A fiatalok több közösségi oldalt ismertek, többen is hallottak már az IWIW-ről, sőt, többen használták is az egykor oly népszerű magyar közösségi oldalt, a Twitternek csak a neve volt ismerős egy-egy személynél, azonban szinte senki nem használta még soha. A biztos pont mindenki életében a nagy népszerűséggel bíró Facebook lett. Minden megkérdezett fiatal használta és használja jelenleg is.

Átlagosan 2 éve rendelkeznek Facebook profillal, és azért regisztráltak mert “mindenki fent van” valamint mert “menő” dolognak számít a köreikben az, hogy “fent vannak”.

“Akinek nincs profilja, az nem is létezik!”

Szinte minden felületről (telefon, számítógép) is használják, azonban nincs olyan kényszer a környezetükből, hogy állandóan aktívak legyenek, bár egy személy akár éjjel nappal tudná használni annyira szereti. A legtöbb fiatalról elmondható, hogy hetente többször belépnek a profiljukba.

A megkérdezett fiatalok közül csak egy személy használ több profilt is. Ennek vannak előnyei is: gyakori az, hogy valaki feltöri a fiókot, így ez esetben van másik. A fiatalok szerint ezt nagyon könnyen meg lehet csinálni, a neten vannak olyan programok, amelyekkel bárkinek a facebookját fel lehet törni. Természetesen nem a nagyon könnyű jelszavakat, és a véletlenül bejelentkezve maradást jelölték meg a feltörések lehetséges indokaként.

Sokan nagyon hasznosnak vélték, hogy általa kapcsolatot tarthatnak barátokkal, a családdal, szeretnek ezen ismerkedni és nagyon hasznos, hogy jelzi az oldal, kinek van születésnapja.

A fiatalok gyakran osztanak meg tartalmakat: főleg az oszd meg és segíts valakinek dolgokat, valamint gyakran töltenek fel magukról képeket, de érdekes módon a direkt erre létrejött és a Facebook tulajdonában lévő Instagramot senki nem használja. Törölni valamilyen korábban megosztott tartalmat soha nem törölt még senki, a Facebook-on ennek igazából nincs is nagy jelentősége, mivel inkább csak a jelenre fókuszálnak interjúalanyaink.

Vannak természetesen hátrányai is a közösségi oldalak használatának. A felhasználók egy része a már meglévő ismerőseit gyűjti össze, a felhasználók másik része, és a mi alanyaink döntő többsége itt ismerkedik. Ismeretleneket jelölnek be, de soha nem lehetnek 100%-ig biztosak abban, hogy a bejelölt egyén arcát látják e a profilképeken. Sokan találkoztak már olyannal, akik valamilyen hamis adatot adtak meg, és le is buktak.

Nagyon sok a “kamu facebook”, amelyek mögött állók valamilyen motivációval hoznak létre ilyen profilt. A megkérdezettek között volt olyan, akinek erotikus munkát ajánlott kiemelt fizetéssel egy ilyen profil mögött álló személy. Bár az anyagi rész kecsegtető, soha nem tudhatjuk, talán egy emberkereskedő veszi fel velünk a kapcsolatot, amely valódi veszélyforrás. A negatív hatásokkal nem tudnak a felhasználók mit kezdeni:

Ezekről tudtunk, és elfogadtuk akkor, amikor beregisztráltunk.”

Köszönjük a X. számú lakásotthon fiataljainak az aktív és őszinte beszélgetést:

Bodnár-Laczkó Edina, Kőpájer István