Érdekes tények a múltból

Beküldte Talentum Alapítvány 2018. október 30-án 08:39-kor.

Egy prevenciós programnak mindig innovatívnak, újszerűnek kell lennie, hogy népszerű és ezáltal hatékony legyen a fiatalok körében. Az elmúlt évtizedekben sokat változtak az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztő anyagok. Vagy mégsem? Vannak állandó tényezők, amelyek a régiek maradtak, az üzenetük pedig egyértelműen mindnek ugyanaz: „Gyerekek, a drog/alkohol/dohányzás az rossz!”
Számos ilyen típusú anyag található az interneten. Főleg orosz nyelvű plakátokkal lehet találkozni, amely a Szovjetunióban erősen megjelenő alkoholfüggőségnek tudható. Nézzünk is meg párat ezekből!

Az egyik leghíresebb 1954-ből V.I. Govorkov műve. Az elmúlt években számos meme készült a képből, rengetegen gondolták tovább a kép mondanivalóját. Közszereplők, celebek arcait felhasználva adtak új értelmet a képnek.

Számos olyan kép is készült, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy a részeg, ittas munkások hamar utcára kerülnek, nincstelenné válnak.

1929., I Jang, A Csernomorgyik.

1966. V. I. Gorokov – Dobjuk ki az üzemből a részegeket.

1966. V. I. Gorokov – Dobjuk ki az üzemből a részegeket

Azok az emberek, akik nemcsak a négy fal között otthon ittak mértéktelen módon, hanem a munkahelyükön vagy társasági eseményeken, elítélt személyek voltak a társadalom szemében, és úgy gondolták, hogy nem méltók a munkavégzésre.

N. Velezseva, N. Kuzovkin 1958. Maga a mű is arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy aki vállalhatatlanra issza magát, később nehezebben számol el a tetteivel embertársai felé.

Szintén ugyanebből az évből: „És még ők mondják ránk, hogy disznók vagyunk…”

És termesztésen az ittas vezetés veszélyeire is igyekeztek felhívni az emberek figyelmét.

Ha nem is teljesen azt tükrözik, de a képek mélyebb értelmezésébe azt is igyekeztek belecsempészni, hogy fontos az időben történő segítségkérés, nem kell egyedül megküzdeni ezzel a problémával, de a lehető leghamarabb kell ezt megtenni, míg nem késő.

1929. Szokolov-Skal . “Állj! – Utolsó figyelmeztetés.”

Nemcsak a munkája és a társadalomban betöltött szerepe kerülhet veszélybe a szenvedélybetegnek, de a legtöbb esetben a család is érintett. Akár agressziónak is ki lehetnek téve, de sokszor a hozott minta miatt, később a gyermekek is szüleik „nyomdokaiba lépnek” és inni kezdenek.

1929. D. Bulanov. “Apa, ne igyál”

Sok családban pedig az alkohol miatt alakul ki a szegénység:

a szülők képtelenek dolgozni, vagy elveszítik a munkahelyüket, esetleg minden megtakarított pénzüket az alkoholra költik, így a család éhezni kényszerül.

Ám ezeknél készültek sokkal informatívabb anyagok is, amelyek szinte történetbe foglalva mutatták be, hogyan jut el az ember az első kortytól, a családja elvesztéséig, a bűnözésen át a haláláig. A legtöbb esetben az alkoholt, zöld színnel, kígyó vagy akár ördög képében jelképezték.

S hogy egészen szakmai szemmel tudjuk vizsgálni a helyzetet, olyan plakát is készült, amely az alkohol szervezetre való káros hatásait mutatta be, illetve jövőképet adva, megmutatta, hogy milyen sors vár az önmegtartóztató életet élő férfira és mi vár arra, aki rendszeresen alkoholt fogyaszt.

Magyar vonalon pedig egy igazi klasszikus, amire az idősebbek lehet még emlékeznek is: Józan Miska és Részeg Pista. A két férfi élete összehasonlítva. Nyilván a nevükből lehet következtetni, hogy melyik milyen életmódot folytat, de a kép készítője igyekezett a látványban is elrettenteni a fiatalokat az alkoholtól. Miska élete 20, 32 és idős korában is „áldás”, Pista iszákosságának következménye pedig a szegénység, éhezés, és látványosan jobban megviselte az élet, mint a képen szereplő másik férfit.

Ám, hogy pozitívum is sugározzon egy-egy plakátról, készült olyan is, amely jelképezi, hogy az alkoholt, le lehet győzni, ki-ki amilyen eszközzel csak tudja: kalapáccsal (a munkásosztály ereje itt is győzedelmeskedik) vagy esetleg puszta kézzel, de küzd ellene.

Érdekes lenne megvizsgálni, hogy mennyire volt és van jelenleg nagy hatása a képeknek, bár valószínűsíthető, hogy a prevenciós, vagy figyelemfelkeltő szerepük sem akkor, sem ma nem igazán volt erős. Bár az tény, hogy Veronyika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter nem régiben bejelentette, hogy az elmúlt öt évben 40%-kal csökkent az alkoholfogyasztás az országukban. Bizonyára nem ezeknek a műveknek a hatása érett be az elmúlt évtizedekben. Mindenesetre érdekes visszanézni őket, hiszen ezek a képek ma is komoly üzeneteket hordoznak.