Hogyan tanul meg a gyerek inni?

Beküldte Szilágyi Klarissza 2016. január 12-én 10:13-kor.

Amikor először elindul fiatal hősünk az éjszakába, nem biztos, hogy fogalma van arról, hogy mik az általánosan elfogadott „szabályok” egy szórakozóhelyen. Belépve bárhová a következő kép fogadja: az emberek táncolnak/csocsóznak, beszélgetnek, nevetnek, felszabadultak… és mindenki iszik. Mivel úgy engedték el otthonról, hogy éjfélre otthon legyen és ne rúgjon be, ez azt jelenti, hogy fél egy körül elég hazaérni, és mivel azt nem mondták, hogy nem ihat, sőt, még pénzt is adtak neki (ásványvíz vásárláshoz képest elég sokat is), és itt meg úgy látszik az a szabály, hogy inni kell, ezért iszik is valamit. Aztán ez a folyamat elindulhat abba az irányba, hogy az alkohol késleltetett hatása miatt egyszerűen nem tudja, hogy mennyi az elég, vagy a barátok még innának valamit, és milyen az, ha én már nem kérek. Fiatalunk nem csinál mást, követ egy általános viselkedési normát, amit mindenki követ, így hétről-hétre, hónapról-hónapra megtanulja az alkoholfogyasztást úgy, hogy ez válik számára is a teljesen elfogadottá.

A szülők is cinkosok, megígértetik gyermekükkel, hogy nem fog inni. Aztán elküldik egy helyre teli pénztárcával, ahol az a „szabály”, hogy mindenki iszik (és a szabályt ők is pontosan ismerik, ők is voltak fiatalok). Szülőként elbeszélgetünk-e arról gyermekünkkel, hogy mi is történik egy szórakozóhelyen? Felkészítjük? Ha elcseszi – mert sokan elcseszik, és berúgnak – inkább összeszidjuk, eltiltjuk valamitől, megbüntetjük, vagy megbeszéljük? Mi is elcsesztük, mert nem mondtuk neki azt, hogy ne igyál kettőnél többet, mert a szervezeted nincs rá felkészülve.

A fiatalokra még rosszabbul hat az alkoholfogyasztás, mint a felnőttekre a fejlődő szervezetük miatt. A pubertás időszakában – amikor általában az első találkozás történik valamilyen szeszesitallal –a test egésze fejlődik. Az egyik legfontosabb szervben, az agyban is komoly kémiai változások játszódnak le, amelyek sérülhetnek a túlzott alkoholbevitel kapcsán. Természetesen minden tinédzser szupermen, az ő testük mindent kibír, azonban hosszú távon 10-20 év múlva olyan mentális, emésztőrendszeri stb. betegségek alaklulhatnak ki, amelyeket nem is hoznak összefüggésbe a fiatalkori féktelen dorbézolások emlékeivel. Az alkoholfogyasztásban pont ez a legnagyobb veszélyforrás: idegméreg, ami nagyon lassan öl. Míg valahogy túléljük a másnaposságot, harmadnapra már semmi jele, hogy pénteken „kicsit elhasaltunk”. Nem is gondolunk rá, megtörtént, lezártuk (aztán újrakezdjük hétvégén).

Az alkoholfogyasztásnak régi hagyományi vannak hazánkban, sajnos ezért is tartunk kb. 800.000 alkoholfüggőnél. Még ilyen nagy hagyományok mellett sem jutottak el sokan a kulturált fogyasztáshoz, sőt, fiatalkorban a minél olcsóbbat, minél többet elve érvényesül.

Alapvetően senki nem születik szenvedélybetegnek. Vannak bizonyos hajlamosító tényezők, azonban egy alapvetően kiegyensúlyozott család/élet, ezeket is képes leküzdeni. Ma kevés fiatal nő úgy fel, hogy tizenéves korukban a buli nem jelent egyet a féktelen alkoholfogyasztással. Sokan „kinövik”, azonban azok a kevesek (akik még így is sokan vannak) valahogy beleragadnak a rendszeres alkoholfogyasztás csapdájába, és végigkíséri életüket.

Gyakran úgy képzelik el az alkoholbetegeket, hogy egy rosszul öltözött egyén, aki naphosszat a kocsmában üldögél és általában részegen megy haza. Larry Hagman (mindenki Jockey Evingja) nyilatkozta még halála előtt, hogy ő évtizedeken keresztül minden nap fogyasztott alkoholt, minden nap spicces állapotban volt, nem vette észre rajta szinte senki, mivel soha nem volt részeg. Ő alkoholbeteg volt? Sokan, amikor hazaérnek a munkából a napot lezárják valami röviddel, vagy sörrel/borral, mintegy jelezvén maguknak és a környezetüknek, hogy ők elengedték ezt a napot. Ők alkoholbetegek?

Álltalános addiktológiai módszer, az alkoholbetegség megállapítására: aki kibírja egy hónapig és még  tovább is egyetlen csepp alkohol nélkül, azt az egyént nem tekintjük alkoholbetegnek. Bátran kipróbálhatjuk ezt az egyszerű módszert magunkon is, figyeljünk reakcióinkra, hiszen súlyos problémát előzhetünk meg ezzel az egy hónapos absztinenciával.

Hozzászólások